Signeersessie Frambozentuin bij boekhandel Plantage Etten-Leur

Voormalig kampioen Body Building vecht zich vrij uit gedwongen prostitutie

Na een jeugd omgeven door geweld, vlucht Els in de armen van haar eerste vriendje Richard, maar ook hij bezorgt haar blauwe plekken. Na een mislukt huwelijk ontmoet ze in de sportschool Jelle, die haar het gevoel geeft dat ze wel iets waard is en veel in haar mars heeft. Hierdoor kan hij haar maken en breken. Ze traint veel, volgt een streng dieet en brengt het zelfs tot Nederlands kampioen Body Building. Maar in plaats van haar succes te continueren, belandt Els onder dwang van Jelle in de prostitutie, waar ze jarenlang moet werken voor zijn dure sportauto’s en de paarden die hij traint en doorverkoopt.

Als ze kinderen krijgen, wordt het voor Els steeds moeilijker om het nachtleven vol te houden. Ze weet zich te ontwikkelen tot een begenadigd kunstenares en vindt in het schilderen de broodnodige afleiding en uiteindelijk haar passie.

Dan vindt ze de kracht om van Jelle te scheiden, maar de problemen met haar autistische zoons nemen zowel thuis als op school steeds grotere vormen aan. Helaas wakkert Jelle op afstand het vuurtje alleen maar aan, in plaats van Els en de kinderen bij te staan. Ook als bij Els borstkanker wordt geconstateerd en ze de ene na de andere chemokuur moet ondergaan, wordt ze door haar ex-man en puberzoons uitgescholden en in de steek gelaten.

Vijf jaar na haar laatste behandeling is Els nu kankervrij, krachtiger dan ooit en een veelgevraagd en succesvol portretschilderes. Een aantal van haar schilderijen is nu te zien bij boekhandel Plantage Boekhandel in Etten-Leur. Ook is daar het zojuist verschenen boek Frambozentuin te koop, het indrukwekkende levensverhaal van Els, dat uit vele interviews met haar werd opgetekend door Cora Frowijn, die eerder het boek De man achter de crimineel schreef.

Reacties van lezers:

“Indrukwekkend en spannend boek, waardoor ik niet kon ophouden met lezen.”

“Mooi, hoe heftige gebeurtenissen door de beeldende beschrijving zonder wrok of haat verzacht kunnen worden. Wat een bijzonder meeslepend verhaal!”

“Schokkend, dat zulke dingen achter elke deur kunnen plaatsvinden zonder dat de omgeving er weet van heeft. Ondanks het zware onderwerp lees je het in een adem uit!”

“Geweldig geschreven en mooie afwisseling met de leuke raamvertelling waarin Els haar eerste expositie voorbereidt.”

“Het verhaal van Els is nergens dramatisch of klagerig, maar leest als een ware roman, waarbij je vanaf de eerste pagina wordt meegevoerd. Zo’n hard leven, en dan zo subtiel opgeschreven… Geweldig gedaan!

Wil je kennismaken met Els en Cora, de schilderijen bekijken of een gesigneerd exemplaar van het boek Frambozentuin kopen? Kom dan naar de signeersessie bij boekhandel Plantage in Etten-Leur,  waar de auteur en de hoofdpersoon uit het boek aanwezig zullen zijn.