Dichter bij Zadkine

Leerlingen Rotterdam

€ 7,50

bestel boek

De bundel ‘Dichter bij Zadkine’ is uitgegeven ter gelegenheid van Gedichtendag 2007 en voortgekomen uit het project ‘Dichter op School’, waarin leerlingen van het Zadkine College in Rotterdam kennis maakten met de diversiteit van inhoud, vorm en stijl in de Nederlandse poëzie.

Tussen oktober 2006 en januari 2007 werden op school  in totaal tien bekende gedichten aangeboden en besproken, hetgeen in de klas gelegenheid gaf tot intensief lezen, denken en dialoog.

Als afsluiting van het project volgden bijna honderd leerlingen een poëzieworkshop van Henriette Faas, waarin zij tot zelf schrijven werden aangezet. Daarbij  kwam vrijwel iedereen met gebruikmaking van enkele spelregels en het kiezen van een bepaalde vorm en stijl, door de subtiele kracht van een minimum aan woorden tot verrassende beelden en observaties.

Behalve universele thema’s als liefde, vriendschap en het  zonnestelsel, komen in de bundel ‘Dichter bij Zadkine’ unieke onderwerpen aan de orde, die zich vooral onderscheiden door het grote aantal verschillende culturele achtergronden en familieomstandigheden van de schrijvers.

Poëzie blijkt een creatief middel om uiting te geven aan de ‘vreemde’ situaties hier in Nederland, zoals de jaargetijden, blauwe ogen en de patatcultuur. Maar ook om je onmacht uit te schreien over het feit dat de bergen een scheiding vormen tussen jou en je familie.

ISBN9789080564282
Pagina's64

Illustraties: Judith Mokoginta