Wat kan ons gebeuren

Gerrit Hoogstraaten

€ Uitverkocht

bestel boek

In de roman Wat kan ons gebeuren, die is gebaseerd op de familiegeschiedenis van de auteur, wordt inzichtelijk en voelbaar gemaakt hoe in de Tweede Wereldoorlog rookgordijnen werden opgetrokken en waarom mensen marionetten werden en deden wat ze moesten doen, ook als niemand dat vooraf voor mogelijk had gehouden.

Het verhaal zoomt in op Herman Hoogenbosch die in zijn positie als politieman in Amsterdam een van de velen is die worstelen met gewetensvragen en andere dilemma’s. Opportunisme viert hoogtij onder het door angst gedomineerde politiekorps. Het ‘ieder voor zich’ wordt begrijpelijker naarmate de dreiging groter wordt.

Waar aanvankelijk harmonie heerst, wordt verdeeldheid gezaaid. Morele bezwaren wegen steeds minder zwaar waar het eigenbelang en dat van het gezin in het geding is, waardoor grenzen schijnbaar moeiteloos worden overschreden. Maar het moeten kiezen tussen de minst kwade van twee slechte opties is geen vrije keuze.

Lees: Toespraak van Bernard Welten, vml Korpschef Amsterdam-Amstelland, bij de boekpresentatie op 22 september 2015

“Het is alsof ik mezelf weer hoor spreken in jouw boek en me weer letterlijk herinner hoe het was.”
– Vader van de auteur en zoon van de politieman, in de roman het personage Herman Hoogenbosch.

“Als actief politieman in België kan ik mij inleven in de gedachten van de hoofdpersoon. Ik hoop zelf nooit in een situatie zoals die van Herman te komen.” – Pierre Peeters

“Een mooi, psychologisch verhaal over keuzes maken in oorlogstijd. Een verhaal dat je aan het denken zet en begrip kweekt voor de ongewilde spagaat van de Nederlandse politie tussen eigen overtuiging en het gezag.”
**** – Monique Dijkgraaf – Wie Schrijft Blijft

“Dit boek zou verplichte leesstof moeten zijn binnen de politieopleiding. Het zou kunnen zorgen voor een groter moreel besef over de ernst van het politieberoep, met name waar het gaat om de rol als ondergeschikte aan het bevoegde gezag.”
– Jacques Smeets, oud-politieman

OndertitelOver een politieman die schippert tussen het korps en zijn gezin in de Tweede Wereldoorlog
ISBN9789078905837
NUR301
Druk1
Pagina's332
Afmeting140 x 215 mm
OmslagontwerperLinda Hirzmann

Recensies: