Brussels kant

Anne Borsboom

€ 12,50

bestel boek

Moeilijk bespreekbare onderwerpen lucht geven

In ‘Brussels kant’ aarzelt Anne Borsboom niet om aangrijpende emoties aan te roeren. Zij toont met haar gedichten, hoe ‘moeilijk bespreekbare onderwerpen’ lucht krijgen en verbeeldt daarin op poëtische wijze de transparantie rond het oud zijn, het licht om de dood en de zin van het zijn.

Wanneer Anne de laatste dagen van een moeder beschrijft, het overlijden van een vader en momenten met een grootmoeder, dan wordt de lezer meegenomen in de lichtheid van het bestaan. Een afscheid wordt draaglijker, en dood is minder dood wanneer zij het fenomeen benadert.

Voor het titelgedicht liet zij zich inspireren door een vergeelde foto, van een jonge vrouw uit de dertiger jaren, gekleed in een zijden jurk met kanten kraag.

“Dichten deed ik altijd al”, zegt zij in een interview. “Mijn romantische geest drijft al voorbij de einder sinds mijn bewustzijn. Als een Penelope kan ik ‘wevend’ en filosoferend wachten op een groot geluk.”

Anne Borsboom debuteerde in 2001 met de poëziebundel ‘En omdat het hard vroor’, waarna met veel succes de roman ‘Otto’ en de bundel ‘Gedichten’ verschenen.

Zij ontving prijzen voor de gedichten ‘Dagdroom’, ‘Grootmoeder’, ‘Breda’ en het korte verhaal ‘Een donderslag bij heldere hemel.’

ISBN9789080564299
Pagina's80
Afmeting20.0 (h) x 12.5 (b) cm