Jacqueline Zirkzee

Jacqueline Zirkzee (Leiden, 1960) studeerde geschiedenis en reisde als journalist jarenlang de wereld over. Dankzij een serie lange tochten op een 37-voet zeiljacht, die eindigde met een bijna fatale trip in het Caraïbisch gebied, kon ze goed invoelen wat hoofdpersoon Reimer in haar nieuwe boek tijdens zijn zeereis met de Verenigde Oost-Indische Compagnie meemaakte.

Ze debuteerde in 2001 met de omvangrijke roman Mykene, waarin de vrouwen uit de Trojaanse Oorlog centraal staan. In 2004 volgde Het Boek van Tristan en Isolde en in 2008 Het Heksenhuis, over de heksenvervolgingen in de zeventiende eeuw. Dit laatste boek betekende haar doorbraak als serieus auteur van historisch getinte literaire romans. In 2011 verscheen de bundel Eva’s dochter, met eigentijdse verhalen én een vervolg op Het Heksenhuis in de vorm van een historische novelle.

Jacqueline Zirkzee maakte met haar nieuwe, rijk gelaagde roman over de beginjaren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de opkomst van de moderne medische wetenschap de overstap naar uitgeverij Brainbooks|De Brouwerij, waar het in maart 2013 zal verschijnen. Dit mede in het kader van het boekenweekthema Gouden tijden, zwarte bladzijden, over de zon- en schaduwkanten van het Nederlandse verleden.

Door Jacqueline Zirkzee