Bart van Leeuwen

Bart van Leeuwen werd in 1950 in Amsterdam geboren in een familie van beeldend kunstenaars en musici. In 1967 publiceerde hij zijn eerste foto’s in tijdschriften als Hitweek en Gandalf. Nadat hij in 1969 afstudeerde aan de Fotovakschool in Den Haag, volgde een internationale carrière als mode-, reclame- en portretfotograaf met opdrachtgevers als Avenue, Vogue, Elegance en Playboy.

Geïnspireerd door Film Noir, Italiaans Neorealisme en fotografen als Brassaï, Kertész and Lartigue, ontwikkelde hij een verhalende, filmische stijl waarbij altijd werd getracht een reportage element te behouden en die vooral in zijn geënsceneerde modefotografie tot uiting kwam. Meer dan het weergeven van een trend stond daarbij weergave van tijdloosheid en menselijke universaliteit voorop.

Hij woonde in Amsterdam, New York en Parijs, reisde de wereld rond en ontmoette en fotografeerde vele beroemdheden op het gebied van kunst en cultuur. Zijn werk werd veelvuldig geëxposeerd in binnen- en buitenland. Hij gaf gastcolleges op kunstacademies in Amsterdam, Rotterdam en Brussel.

Door Myasthenia Gravis, een auto-immuunaandoening, heeft hij enkele jaren geleden zijn fotografische werkzaamheden moeten beëindigen.

Door Bart van Leeuwen