Eveline van de Putte

Eveline van de Putte

Eveline van de Putte (1966) groeide op in het rustige Zeeland, maar trok al gauw de wijde wereld in: Reizen, andere culturen ontdekken zijn nog altijd haar passie.

Behalve schrijfster is Eveline ook fotograaf en trainer. Veel van haar werk richt zich op mensenrechten en empowerment. Ze gebruikt kunst om onbekende groepen stem en gezicht te geven.

In Stormachtig Stil laat Eveline roze ouderen in al hun diversiteit aan het woord. Over de bijzondere ontmoetingen en ontroerende gesprekken die aan het boek vooraf gingen zegt ze:

“Natuurlijk wist ik dat oudere LHBT-ers het vroeger veel moeilijker hadden dan nu. Maar als je een tachtigjarige vrouw ziet huilen omdat ze nooit meer echt gelukkig is geweest nadat ze niet met haar grote liefde verder mocht, breekt je hart. Die verhalen over schaamte, er niet bij horen en afgewezen worden om het mooiste dat het leven ons te bieden heeft, hebben me strijdbaar gemaakt.”

Die strijdbaarheid vormt de basis voor de Tour d’Amour waarmee Van de Putte met andere sprekers en muzikale entr’acts sinds 2014 langs organisaties voor onderwijs, zorg en cultuur reist. Met deze Tour zetten zij de levensverhalen van LHBT-ouderen in de spotlight en vragen zij aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit. Inmiddels zijn er 160 instellingen bezocht (november 2019).

“Zolang ik mensen hoor zeggen: ‘Roze ouderen, die hebben we hier niet’, of: ‘Transgenders, dat zijn toch alleen jongeren?’ ga ik onverstoorbaar door!”

Eerder schreef Eveline o.a. Van Ver, over oudere vluchtelingen en migranten, Krachtig 80! over tachtig plussers in Nederland en Fosten Tori over ouderen in Suriname. In 2018 verscheen Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen.

Door Eveline van de Putte