Jan Janszoon, admiraal van Salé

Arne Zuidhoek

€ 20,-

bestel boek

In de 17e eeuw vonden er op de eilanden IJsland en Ierland drie succesvolle invasies plaats, de enige islamitische ooit in Noord Europa. Twee ervan stonden onder leiding van Moerad Reys, in Nederland beter bekend als Jan Janszoon. Hij bracht 124 gevangenen naar de slavenmarkten in Barbarije, waaronder een 60 kinderen.

Jan Janszoon is een van de meest opmerkelijke figuren uit het slavernijverleden. Een zeeman die zich, ondanks zijn burgerlijke status en een gezin in Haarlem tot de islam bekeerde en afwisselend in Salé en Algiers verbleef. Als kundig zeeman klom hij op tot de positie van admiraal in semi-Turkse dienst en handelaar in witte en zwarte slaven.

Lezers van De Reizen van Ólafur Egilsson maakten al kennis met hem, maar over Janszoon valt veel meer te vertellen. Over zijn connectie met slavenhandelaar/admiraal Alí Pisseling bijvoorbeeld, eveneens van Nederlandse afkomst.

Arne Zuidhoek, bekend van de Piratenencyclopedie, beschrijft het leven van deze kleurrijke avonturier, en werpt nieuw licht op een controversiële periode uit de Nederlandse geschiedenis.

De vier-delige serie over Jan Janszoon op NPO 2
start op vrijdag 9 februari om 22:19 uur.
Presentatie: Abdelkader Benali
Kijk hier voor meer info:
https://ntr.nl/Jan-Janszoon/578#

OndertitelDe 17e-eeuwse moslimpiraat uit Haarlem
ISBN9789083114521
NUR680
Druk1
Pagina's168
Afmeting12,5 x 20 cm, gewicht: 320 gr, Hardcover met leeslint
OmslagontwerperEgbert Clement

Recensies:

The only Mrs Jo

Leeskost