Clara, de eerste neushoorn in Nederland

Agnita de Ranitz

€ 22,99

bestel boek

“Een verrukkelijk, geweldig goed geschreven boek. Amusant, goed gedocumenteerd.” Leeskost

Over de roman

Als Douwe Mout in 1740 kapitein wordt op een VOC-schip en daarmee in Bengalen arriveert, verandert zijn leven op slag als hij oog in oog komt te staan met een jonge neushoorn. Hij besluit het dier mee te nemen naar De Nederlanden, maar heeft geen idee wat hij zich daarmee op de hals haalt. 

Bij een bevriende drukker in Leiden laat hij affiches maken om betalende bezoekers naar kermissen en jaarmarkten te trekken. Nieuwsgierigen stromen toe om het in die tijd nog onbekende dier te bewonderen. Geleerden bestuderen haar nauwkeurig en kunstenaars raken gefascineerd door elke plooi.

Al gauw blijkt dit voor Douwe een lucratieve bezigheid en neemt hij ontslag bij de VOC. Dan wordt het ook tijd om de grens over te trekken. Behalve boeren en burgers maken ook bepruikte en geparfumeerde edellieden en vorsten hun opwachting bij het monstrueuze dier. Zo reist Douwe Mout zeventien jaar lang met Clara door Europa en wordt de neushoorn een hype, een fenomeen dat je gezien moet hebben. 

In het Rijksmuseum was van 30 september 2022 tot 15 januari 2023 een tentoonstelling te bezoeken over Clara. Hoogtepunt is het levensgrote en ten poten uit portret uit het Staatliches Museum in Schwerin dat Jean-Baptiste Oudry in 1749 in Parijs van Clara schilderde.

Achterin de roman is een katern opgenomen met kleurenfoto’s.

Rijksmuseum: Tentoonstelling Clara de neushoorn

Lees in NRC: Hoe de 18de-eeuwse neushoorn Clara verwerkt werd in Franse kapsels

Lees in ONH: Clara, de beroemdste neushoorn uit de geschiedenis

ISBN9789083114583
NUR301
Druk1
Pagina's250
Afmeting14x21,5 cm

Recensies:

“Een verrukkelijk, geweldig goed geschreven boek. Amusant, goed gedocumenteerd.” Leeskost

“Dit is een boek voor iedereen, toegankelijk en interessant.” Boekrecensieblog