Wahé Arsèn op Poetry International Festival 2012

Van dinsdag 12 tot en met zondag 17 juni is het Poetry International Festival Rotterdam voor het 43e jaar op rij het feestelijke podium voor de wereldpoëzie. De klank van de dichters, hun gedreven, inspirerende kijk op de wereld, de kracht en de schoonheid van de taal en de ontmoeting tussen de vele dichters en wereldtalen, zorgen voor een grote rijkdom en verscheidenheid aan poëzie.

Bijzondere namen uit het programma
Twintig dichters laten zich horen in de Rotterdamse Schouwburg. Uit het Nederlandstalige zijn dat VSB Poëzieprijswinnaar Jan Lauwereyns, Marije Langelaar en B. Zwaal. Uit het (verre) buitenland komen zestien dichters onder wie de Spaanse Chus Pato (Spanje), de Kroatische Sloveen Tomaz Salamun, K. Satchidanandan uit India, Ulrike Draesner uit Duitsland en de spraakmakende Amerikaanse dichter Ron Silliman. Opvallend is het grote aantal jonge dichters dat dit jaar hun poëzie komt lezen, zoals de Australische Lucy Holt, de Pakistaanse Sascha Aurora Akhtar, Wahé Arsèn uit Armenië, Najwan Darwish uit Palestina en de Braziliaan Márcio-André.

Thema ‘Het Onvoltooide’
Het festivalthema ‘Het Onvoltooide’ is dit jaar leidraad voor een aantal bijzondere programma’s. Een voltooid gedicht kent zijn definitieve vorm. De dichter heeft het opgeschreven, opnieuw bekeken, herzien, herschreven, afgedicht. Onvoltooid werk is zover nog niet. Net als Schuberts Die Unvollendete of Mozarts Requiem is ook poëzie soms onaf. Door de voortijdige dood van de dichter bijvoorbeeld, of door een fragmentarische overlevering. Werk dat lezers lijken te kunnen invullen. Wanneer is iets af en wanneer nog niet? Wat gebeurt er met een gedicht als het onvoltooid is gebleven. En, is voltooid werkelijk voltooid? Over die en andere vragen gaat het in de themaspecials van het festival.

Voordrachten van dichters
De voordrachten van de dichters vormen het hart van het Poetry International Festival. De dichters participeren ook in een veelheid aan speciale programma’s, interviews, debatten en geven masterclasses op het gebied poëzie lezen en poëzie schrijven. Vaste festivalelementen zijn de uitreiking van de C. Buddingh’-Prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut – de 25e editie dit jaar – , het poëzietheater, het hoorspel van WORM, in samenwerking met dichter Saskia de Jong, en de indrukwekkende openingsparade op 12 juni, die in het teken van ‘Het Onvoltooide’ zal staan.

Poëzie in Rotterdam
Tot slot is er veel aandacht voor Poëzie in Rotterdam, met specials over Leyn Leynse en Jana Beranová, poëtische soundtracks van werelddichters bij historische filmbeelden afkomstig van het Gemeente Archief Rotterdam en een tour langs vijftien galeries die beeldend werk vertonen op het snijvlak van taal en kunst.

Bekijk het artikel op Rotterdams Uitburo