Telegraaf: Eis in zaak hulp bij zelfdoding 99-jarige

ZUTPHEN –

De 71-jarige verdachte die in 2008 zijn moeder hielp haar leven te beëindigen, hoorde dinsdag in de rechtbank Zutphen een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden tegen zich eisen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man het recht in eigen hand genomen.

Albert Heringa Foto: Stan Verbiest

Albert Heringa hielp zijn 99-jarige moeder, Maria ‘Moek’ Heringa, in juni 2008 om een einde aan haar leven te maken. Ze meende dat haar leven was voltooid. Haar zoon hielp haar met het inzamelen van pillen.

Volgens de officier van justitie hadden de verdachte en zijn moeder een tweede arts moeten consulteren. De huisarts van Moek weigerde bovendien niet meteen medewerking, maar gaf aan dat ze de doodswens eerst vaker wilde horen.

Hulp bij zelfdoding of euthanasie mag alleen door een arts worden toegepast. De officier van justitie erkende dat Heringa uit zuivere motieven handelde. Volgens de verdachte kon een arts niet helpen, maar de officier meende dat afgelopen jaren soortgelijke gevallen wel door artsen zijn geholpen. „De hulp is bij Moek niet medisch zorgvuldig toegepast. De verdachte voelde zich in een dwangpositie gemanoeuvreerd, maar er was hier geen sprake van een acute noodtoestand.”

Lees het hele artikel in Telegraaf