Persbericht presentaties en lezingen Reimer in de Boekenweek

Agendabericht-reimerAansluitend bij het Boekenweekthema ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’ presenteert uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks tijdens de Boekenweek de VOC-roman Reimer van Jacqueline Zirkzee.

Boekpresentatie
De roman Reimer zal op zondag 17 maart, van 14.00 tot 16.30 uur, feestelijk gepresenteerd worden in de kapiteinshut van het VOC-schip De Batavia op de Bataviawerf in Lelystad. Deze boekpresentatie zal geheel in zeventiende-eeuwse stijl plaatsvinden, met speciaal vervaardigde hapjes en drankjes gebaseerd op originele recepten uit de Gouden Eeuw. Ook zal er live muziek zijn van Juisy, het duo Judith Faas en Sytze Bakker dat speciaal voor deze gelegenheid het nummer ‘Reimer’ heeft geschreven.

Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan prof.dr. Henk den Heijer, VOC-historicus en hoogleraar Zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Datum: Zondag 17 maart 2013
Tijd: 14.00-16.30 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Locatie: De kapiteinshut van het VOC-schip De Batavia
Bataviawerf
Oostvaardersdijk 01-09
8244 PA Lelystad
Toegang: Voor pers en genodigden (aanmelden via tjerk@uitgeverijdebrouwerij.nl)

Programma zondag 17 maart
13.30-14.00 Ontvangst met koffie, thee en VOC-koek.
14.00-14.10 Welkomstwoord Henriette Faas, uitgever De Brouwerij | Brainbooks.
14.10-14.30 Auteur Jacqueline Zirkzee vertelt over het boek en de totstandkoming ervan.
14.30-14.40 Muzikaal intermezzo: het speciaal gecomponeerde lied ‘Reimer’ door Juisy.
14.40-14.55 Uitreiking eerste exemplaar aan hoogleraar Zeegeschiedenis Henk den Heijer.
14.55-15.00 Dankwoord en begin signeersessie.
15.00-16.30 Borrel met hapjes en drankjes gebaseerd op recepten uit de Gouden Eeuw.

VOC-roman:
Dit jaar staat de Boekenweek (16-24 maart) met het thema ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’ in het teken van het bewogen en roemrijke verleden van Nederland. Als er één boek perfect in dit thema past, dan is het wel Reimer, de nieuwe roman van Jacqueline Zirkzee.

Reimer vertelt het verhaal van de jonge Reimer Rijkerszoon, die nog maar een leerling-apotheker is als hij midden in een pestepidemie terechtkomt. In zijn armen sterven mensen aan de Zwarte Dood. Daarna heeft zijn leven slechts één doel: het vinden van een panacee, een medicijn dat alle ziekten kan genezen.

Door het verraad van een vriend wordt hij gedwongen aan te monsteren op een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, het begin van een lange reis vol ontberingen naar het andere eind van de wereld. Maar ook op zee blijft de pest hem achtervolgen en in zijn rol als chirurgijn krijgt zijn oude streven een nieuwe betekenis. Eenmaal in Indië aangekomen, is hij getuige van het schrikbewind van Jan Pieterszoon Coen en beseft hij des te meer hoe hij zijn leven vorm moet geven.

Deze roman over onvervulde dromen en brandende ambities is rijk aan thema’s uit de Gouden Eeuw: de beginjaren van de VOC, de geheimzinnige Rozenkruisers, de gruwelen van de pest en het gloren van een toenemend bewustzijn over de werking van het menselijk lichaam. Door de herkenbare dilemma’s en personages zal de roman ook de minder historisch georiënteerde lezer aanspreken.

Over de auteur:
Jacqueline Zirkzee (1960) studeerde geschiedenis en reisde als journalist jarenlang de wereld over. In haar boeken combineert ze haar liefde voor geschiedenis en literatuur. Ze debuteerde in 2001 en schreef diverse romans en verhalen. Reimer is haar vierde roman.

Volg Jacqueline:
Op haar blog The making of Reimer en op Facebook
Bekijk en beluister onze Boektrailer Reimer

De auteur zal u graag te woord staan voor of na de perspresentatie. Een interview kunt u aanvragen bij Tjerk Noordraven: tjerk@uitgeverijdebrouwerij.nl

Bent u niet in de gelegenheid deze perspresentatie bij te wonen, dan kunt contact opnemen voor een afspraak op een ander moment. Uiteraard bent u ook welkom op een van de andere presentaties/lezingen. Zie hieronder Jacquelines agenda voor de Boekenweek.

Agenda presentaties, lezingen en signeersessies van Jacqueline Zirkzee in de Boekenweek
17 maart 14.00 uur: Kapiteinshut van de Batavia, Bataviawerf, Lelystad
18 maart 20.00 uur: Openbare Bibliotheek, Maassluis
19 maart 16.00 uur: MuZEEum, Vlissingen
21 maart 19.30 uur: Museum Boerhaave, Leiden
22 maart 14.00 uur: Openbare Bibliotheek, Rotterdam
23 maart 13.00 uur: Bataviawerf, Lelystad

Algemene titelinformatie:
Titel: Reimer
Auteur: Jacqueline Zirkzee
Aantal pagina’s: 304
Afmeting 140 x 215 mm
ISBN 9789078905653 NUR 301
Prijs €19,95

Perscontact
Voor meer informatie over het boek en de boekpresentatie en het aanvragen van recensie-exemplaren en promotiemateriaal als foto’s, posters, flyers en banners kunt u contact opnemen met:

Tjerk Noordraven
Uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks
06-48495259
tjerk@uitgeverijdebrouwerij.nl
www.uitgeverijdebrouwerij.nl

Einde bericht