Albert Heringa te gast in Nieuwsuur

OM eist voorwaardelijke straf Heringa

Albert Heringa bij Pauw en Witteman Albert Heringa bij Pauw en Witteman VARA
Toegevoegd: dinsdag 24 sep 2013, 14:03

Meerdere malen gaf de hoogbejaarde Maria ‘Moek’ Heringa aan dat ze niet meer wilde leven. Zoon Albert Heringa hielp zijn 99-jarige stiefmoeder. Vandaag hoorde hij justitie een voorwaardelijke celstraf van drie maanden eisen. Albert Heringa is vanavond te gast.

Naastenliefde

Volgens het Openbaar Ministerie handelde Heringa vanuit naastenliefde en compassie, maar wat hij deed is strafbaar. Het Ministerie houdt de verstreken tijd en de “zuivere motieven” van Heringa in het oog en eist daarom een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf.

Testcase

Begin september begon het strafproces tegen de 71-jarige Heringa. Een bijzonder proces dat door velen wordt gezien als een testcase, omdat het kan leiden tot jurisprudentie voor familieleden die hun naasten hulp bieden bij zelfdoding.

Schuldvraag

Heringa zelf ziet het strafproces als een principekwestie. Het gaat hem niet om de schuldvraag, maar om het wetsartikel waar in staat dat niet-artsen geen hulp mogen bieden bij zelfdoding. Dat artikel ziet hij het liefst verdwijnen.

Steun

Zo’n honderd leden van de Nederlandse Verenging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) kwamen op 3 september op de rechtszaak af en steunden Heringa. De organisatie pleit voor een uitbreiding van de euthanasiewet met de categorie ‘voltooid leven’. Ook zij vinden dat hulp bij zelfdoding door niet-medici bij mensen met een stervenswens niet strafbaar moet zijn.

Zorgvuldig

Sinds 2002 is de huidige euthanasiewetgeving van kracht. In de Wet Toetsing Levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (WTL) is geregeld dat euthanasie en hulp bij zelfdoding niet strafbaar is wanneer het gebeurt door een arts die zich aan de zorgvuldigheidseisen van de wet houdt.

Vervolging

De vervolging van Heringa liet lang op zich wachten. Al in 2008 hielp Heringa zijn moeder aan een dodelijke hoeveelheid anti-malariamedicijnen. Twee jaar later zond Netwerk de documentaire ‘De laatste wens van Moek‘ uit, beelden die Heringa zelf filmde. Het OM besloot in december 2012 tot vervolging.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Hans.Kema@nieuwsuur.nl