Albert Heringa in “Debat op 2”

Albert Heringa is te gast in het programma ‘Debat op 2″
Discussieprogramma dat tegenstellingen over actuele thema’s behandelt. Presentatie: Arie Boomsma.

Woensdagavond 16 oktober
21.10 – 21.50 uur
Ned. 2

Volgende week staat de 71-jarige Albert Heringa voor de rechter. Hij heeft zijn 99-jarige moeder Moek geholpen om een einde aan haar leven te maken. De oude vrouw had meerder malen aangegeven dat ze graag met het leven wilde stoppen, haar zoon verzamelde vervolgens 150 pillen om die wens te vervullen.

Tegen Albert Heringa is 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist, want hulp bij zelfdoding door familieleden is strafbaar. Je mag alleen euthanasie plegen met behulp van een arts.

Is de daad van Albert Heringa een daad van liefde om op deze manier de laatste wens van zijn moeder in vervulling te laten? Is dat dan geen reden om de wet aan te passen? Want zijn het niet juist de naaste familieleden die goed weten hoe en wanneer je wilt sterven?

Of is het terecht dat je wordt vervolgd als je dit soort hulp biedt? Hulp bij zelfdoding vraagt immers om kennis van bijvoorbeeld de juiste medicijnen. Mag je dat zomaar aan iedereen overlaten? Vraagt zoiets ingrijpends als zelfdoding juist niet om expertise van een buitenstaander, zoals een arts? En als je de wet gaat aanpassen, is dat dan geen vrijbrief voor moord? Iedereen mag dan immers de ander doden.

In onze samenleving lijkt het wel of we de dood steeds meer onder controle proberen te krijgen. We willen sterven op de manier en op het moment dat het ons uitkomt. Is dat de ultieme vrijheid die we als mens kunnen hebben, of zijn we juist bang om de dood maar gewoon ‘te laten gebeuren’. Zijn we misschien wel bang voor het lijden geworden?

En nu we allemaal steeds ouder worden lijkt het wel of steeds meer mensen aangeven dood te willen gewoonweg omdat ‘ze klaar zijn met leven’. Is levensmoe inderdaad een goede reden om te willen stoppen met leven? Wat is levensmoe eigenlijk…is het ook niet gewoon een ander woord voor eenzaamheid? Moeten we daar dan niet iets aan doen?

Een discussie over hulp bij zelfdoding met artsen, ouderen en hun familieleden. Presentatie: Arie Boomsma.

Bekijk hier deze aflevering