Verrassend slot mischien wel het beste…

De schreeuw van de vlinder, historische roman over de DDR

Door Meneer Jacques

Jan Herman Brinks debuteert met een historische roman, waarin de DDR een centrale rol speelt. ‘De Schreeuw van de Vlinder’ geeft je een historisch correct beeld van hoe alles er toen aan toe ging, alsof je de stad van toen voelt.

Jan Herman Brinks groeide tot zijn elf jaar op in Duitsland en dat moet zijn sporen nagelaten hebben. Als geschiedkundige schreef hij enkele boeken waarin Duitsland een essentiële rol speelt. Ondertussen is zijn romandebuut – De Schreeuw van de Vlinder – verschenen en ook hier kan Brinks, Duitsland niet loslaten.

De Schreeuw van de Vlinder speelt zich af in Oost-Berlijn ten tijde van de communistische DDR. Xavier Hackel, een Nederlandse historicus, probeert er te onderzoeken waarom men het standbeeld van Frederik de Grote teruggeplaatst heeft. Zijn hypothese is dat dit het eerste teken is voor de hereniging van Duitsland. Al snel krijgt Xavier in de gaten dat hij nauwgezet gevolgd wordt door de autoriteiten. Kan hij zijn nieuwe vrienden wel vertrouwen? Is zijn nieuwe vriendin Ilse misschien een informant?

Brinks weet de wantrouwige sfeer van Oost-Berlijn heel goed te beschrijven. Zelf weet je als lezer niet meer wie in de omgeving van Xavier te vertrouwen is. Hierdoor kan je de paranoia waarmee Xavier meer en meer me te maken krijgt zeer goed begrijpen. Het is zeer interessant om ook de hele geschiedenis achter het systeem van informanten (Stasi) en de DDR mee te krijgen.

(…)

De Schreeuw van de Vlinder is een aanrader voor mensen die meer willen te weten komen over de geschiedenis van de Berlijnse Muur en de DDR. Soms loopt het verhaal wat traag, maar dat is ook nodig om een historisch correct beeld van Oost-Berlijn te scheppen. Het slot – dat heel verrassend uit de hoek komt – is misschien wel het beste van dit boek.

Lees de hele recensie op: Meneer Jacques